WCAG: hoe word je digitaal toegankelijk

Samenvatting: Vanaf september 2020 moeten alle online overheidsdiensten digitaal toegankelijk zijn. In de praktijk is het voldoen aan de vastgelegde normen nog best een uitdaging. Met onze software voldoe je gemakkelijk aan deze snel veranderende normen en onze experts staan voor je klaar om jouw websites, applicaties en pdf-bestanden WCAG-proof te maken.

Wat zijn WCAG?

WCAG staat voor “Web Content Accessibility Guidelines”. De WCAG normen zijn opgesteld om websites en digitale inhoud toegankelijk te maken voor mensen met beperkingen, zoals visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen. Door het toepassen van de normen binnen de WCAG zorg je voor inclusiviteit en een betere gebruikerservaring voor iedereen.

Waar moet een overheidsinstelling aan voldoen?

Sinds 2020 is het verplicht om als organisatie een toegankelijkheidsverklaring te vermelden op je website. Hierin geef je aan in hoeverre jouw website of applicatie voldoet aan de WCAG normen. Daarnaast vermeld je ook de maatregelen die je neemt om de toegankelijkheid te verbeteren voor de gebruikers.

Toegankelijke websites en applicaties

De content en techniek van een website zijn onderdelen die een belangrijk verschil maken voor bezoekers met beperking. Om deze doelgroep zo goed als mogelijk te bedienen kun je zelf eenvoudig een aantal technieken en functies toepassen op jouw website of applicatie. Hierbij kan je denken aan alt-tags, kleurcontrast, grayscale, toetsenbordnavigatie, autocomplete en een voorleesfunctie.

Zit jij met een uitdaging?
We helpen je graag op weg naar de oplossing.

Wij gaan graag het gesprek met je aan! Of het nou gaat over onze visie op zaakgericht werken of over een demo van één van onze producten.

Toegankelijke pdf-bestanden

Standaard pdf-bestanden zijn meestal niet toegankelijk voor bezoekers met een beperking. Met een screenreader zorg je ervoor dat documenten voldoen aan de WCAG. Onze developers creëren code en structuur die informatie geven aan de screenreader. Met de software van Atabix zorg je ervoor dat iedereen toegang heeft tot belangrijke documenten.

Voordelen van
digitaal toegankelijk zijn

Geef jouw bezoekers de ervaring die ze verdienen en creëer als overheidsinstantie efficiëntie.

Voordeel bezoekers icoon

Voordeel bezoekers

  • Vindbaarheid: jouw website wordt beter geïndexeerd door de zoekmachine
  • Tevredenheid: geen frustraties of irritaties bij het regelen van online zaken
  • Tijdbesparing: geen KCC nodig om zaken te regelen
  • Inclusiviteit: Bezoekers voelen zich welkom bij jouw organisatie
Voordeel beheerders icoon

Voordeel beheerders

  • Betere bedienbaarheid van jouw doelgroep
  • Hogere tevredenheid
  • Lagere belasting van de helpdesk
  • Kostenbesparend

Wij maken jouw visie op digitale toegankelijkheid mogelijk

Met ruim 25 jaar aan ervaring staat ons WCAG team voor jou klaar. Onze in-house experts zijn op de hoogte van alle veranderingen rondom de WCAG en digitale toegankelijkheid. Optimaliseer de gebruikerservaring op jouw website en in jouw applicaties. Word WCAG-proof met Atabix.

Zit jij met een uitdaging?
We helpen je graag op weg naar de oplossing.

Wij gaan graag het gesprek met je aan! Of het nou gaat over onze visie op zaakgericht werken of over een demo van één van onze producten.

Direct WCAG-proof zijn?

Onze applicaties voldoen aan de WCAG 2.1, dus ben je direct WCAG-proof.

Atabix Zaaksysteem icoon

Atabix Zaaksysteem

Snel, veilig en digitaal alle processen afhandelen, van aanvraag tot en met archivering. Processen die je zelf bedenkt, bouwt en beheert zonder enige technische kennis. Je hebt dus zelf de regie.

Bekijk Zaaksysteem
Atabix Digitale Formulieren icoon

Atabix Digitale Formulieren

Richt zelf eenvoudig webformulieren in. Volledig WCAG-Proof, in je eigen huisstijl.

Bekijk Digitale Formulieren
Atabix MijnPortaal icoon

Atabix MijnPortaal

Razendsnelle communicatie tussen overheden en burgers of bedrijven in een veilige en afgesloten omgeving.

Bekijk MijnPortaal